Isnin, 20 Mac 2017

Ahli Parlimen Kuantan Mencabar Najib Razak Untuk Perbahasan Isu LynasFuziah Salleh dari PKR telah mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat mengenai isu Lynas, selepas dia berkata pembangkang hanya menggunakannya untuk memenuhi keperluan politik mereka pada pilihan raya umum lepas.
Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan, menafikan dakwaan ini, berkata PKR telah secara konsisten membangkitkan isu syarikat perlombongan Australia Lynas Corporation di Parlimen selama hampir satu dekad walaupun pilihan raya umum sudah berakhir.
"Kami tidak berdiam diri. Menteri-menteri di Parlimen tidak mahu menjawab saya lagi. "Oleh sebab itu, saya mahu mencabar Najib untuk berdebat mengenai perkara ini (Lynas), bila-bila masa, di mana sahaja. Saya tidak takut walaupun ia di Pekan. "Beliau (Najib) adalah orang yang memulakan ini, jadi dia mesti menyelesaikan ini. Atau sekurang-kurangnya dia mesti mewajarkan apa yang dimaksudkan dengan mengatakan pembangkang berbohong kepada rakyat Kuantan, "katanya.
Najib, yang juga Ahli Parlimen Pekan, kepada ahli-ahli Umno pada majlis di sana hari ini bahawa pembangkang telah berbohong kepada rakyat Kuantan mengenai bahaya yang ditimbulkan oleh kilang penapisan nadir bumi Lynas. Beliau berkata, pembangkang telah menggunakan isu Lynas sebagai alat politik pada pilihan raya umum lepas.
Najib juga berkata dakwaan pembangkang bahawa Lynas adalah loji kuasa nuklear, dan akan mengeluarkan tahap berbahaya sinaran, adalah keterlaluan kerana tahap yang dihasilkan sangat rendah menurut Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.
Fuziah bagaimanapun menafikan dakwaan Najib dengan berkata, "Saya tidak pernah disebut Lynas sebagai loji kuasa nuklear. Isu tersebut sentiasa mengenai 'pengurusan sisa radioaktif' oleh Lynas yang menteri-menteri BN sentiasa cuba mengelak menjawab. "Untuk bercakap tentang radiasi adalah cara BN mengalihkan (perhatian) dari isu sebenar. Apabila berhadapan dengan isu ini di Parlimen, menteri fumbled dan tidak mempunyai jawapan.
"Mereka (BN) adalah orang-orang yang berjanji untuk mengembalikan sisa radioaktif Lynas ke Australia. Jadi siapakah yang digunakan Lynas sebagai isu sebelum PRU13? "Fuziah bertanya.


EmoticonEmoticon

<>