Khamis, 6 April 2017

Aset pertahan sempadan lesap, rakyat bakal terancam?


Laporan Ketua Audit Negara siri satu 2015 mendedahkan kehilangan aset negara yang sepatutnya dimanfaatkan bagi menyokong operasi utama Jabatan Imigresen Malaysia bernilai RM10.3 juta untuk digunakan di pintu masuk negara bagi tujuan penyaringan dan pengesahan identiti warga asing juga rakyat Malaysia.

Rakyat pastinya terkejut dengan kehilangan peralatan biometric bernilai RM10.3 juta yang sepatutnya digunakan dalam Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs). 
Walaupun kejutan ketirisan pengurusan dana atau aset milik rakyat itu sudah mulai terbiasa di telinga rakyat dalam setengah dekad ini.

Kerajaan UMNO BN masih tidak lagi berputus asa memberi kejutan baharu, kini aset yang sepatutnya digunakan bagi mempertahankan sempadan negara hilang dan mengancam keselamatan rakyat.

Adakah kehilangan ini berkait dengan peningkatan statistik kemasukan pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)?
Rakyat tidak mahu lambakan pekerja asing tanpa izin yang kini mencecah hampir 2 juta orang berpotensi menjejaskan keselamatan, keharmonian dan kesihatan rakyat.

Setiap tahun Laporan Ketua audit Negara mendedahkan pelbagai aset atau dana rakyat yang hilang, sebesar besar enjin jet tentera untuk menjaga keselamatan negara pun boleh hilang dan sehingga hari ini masih tiada siapa yang bertanggungjawab, kes ini bagaimana pula?
Justeru, situasi ini membuktikan bahawa wujudnya keperluan reformasi secara menyeluruh terhadap pentadbiran negara ini supaya tahap perkhidmatan dan urus tadbir dapat dipertingkatkan.


EmoticonEmoticon

<>