Selasa, 25 April 2017

Kenaikan Harga Barang: Raja Salman Pecat Menteri


Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud dilaporkan memecat Menteri Air Dan Tenaga Negara itu, Abdullah al-Hussayen apabila rakyat begitu marah dengan kenaikan harga barang.

Pemecatan itu juga susulan tindakan kerajaan mengurangkan subsidi ke atas elektrik, air dan beberapa perkhidmatan lain.
Perintah itu dikeluarkan pada Sabtu dengan melantik Menteri Pertanian, Abdel Rahman al-Fadli sebagai pengganti sementara.
Mac lalu, agensi berita Arab News melaporkan Abdullah telah meminta rakyat untuk mendapatkan permit bagi menggali perigi mereka sendiri ketika rakyat mengeluh dengan caj air yang tinggi.

Bagaimanapun pada awal bulan ini, Majlis Syura negara itu dilaporkan tidak berpuas hati dengan tindakan Abdullah itu lalu meminta penjelasan darinya dan pegawai kementeriannya.
Terdahulu Kementerian Kewangan dalam satu kenytaan berkata, Arab Saudi akan mengalami defisit belanjawan sebanyak $ 87 bilion pada 2016, yang mana ia akan menyusut untuk tiga tahun berturut-turut.

“Riyadh juga mengunjur perbelanjaan tahun depan pada 840 bilion riyal ($ 224.000.000.000),” kata kenyataan itu.

Sementara itu Pada Disember tahun lalu, beberapa tindakan perubahan yang tidak pernah dilakukan sebelum ini telah dilaksanakan di negara itu yang sedang menerima kesan teruk dari kejatuhan harga komoditi minyak di pasaran dunia.

BagaimanapunPemangku Raja, Mohammed bin Salman dijangka mengumumkan hari ini program untuk mempelbagaikan sumber ekonomi negara itu yang ketika ini bergantung hampir 70 peratus dari hasil eksport minyak.


EmoticonEmoticon

<>